Linet i centrum

På Tivedsdagen den 14 augusti så kommer jag att visa hur man bråkade, skäktade, häcklade och spann lin förr i världen. På varje gård fanns en liten linodling. Här i Sörbytorp har det odlats lin sedan 1970-talet nästan varje år. Lika länge har det bråkats vi bastan från Skirbråtvid Dammtorp. De senaste åren så har jag inte kunnat elda i bastan, dels var Tivedsdagen inställd under pandemin, dessförinnan var det eldningsförbud då det var så torrt. Det har inte varit läge att ta fram och montera ihop ”bråkmaskinen”. Nu är det dags att göra ett försök. Det är lite pyssel, varje mutter på rätt plats.
Tänker att det är bli sista gången jag eldar i bastan. Vore roligt om någon vill ta vid. Jag kommer att plocka ur bastan på onsdag och börjar elda på torsdagen. När bastan är tom så ställer jag in linet på laven och tätar alla hål i bastan med mossa. Stoppar in vedkubbar i den stora stenugnen och tänder. Det ryker hur alla springer i den gamla timmerbyggnaden.
Så eldar jag två tre gånger om dygnet. Det rötade linet ska bli torrt så att går att bråka/bryta av veden inuti strået.

Söndag är det dags för att bråka,skäkta och häckla.