Lugn efter marknadsdagen

Det var en jämn ström av besökare på vår lilla julmarknad. De flesta av våra duktiga konsthantverkare fanns på plats. Själv befann jag mig mest i biblioteket. Bland besökarna fanns elever och lärare som haft sin arbetsplats där innan skolan lades ner för 20-talet år sedan. Det som är biblioteket idag var då skolsal för årskurs 1-3. Många hade haft Maj-Lis som sin första skolfröken. Jag har funderat över vad de små skåpen har haft för funktion, fick veta att varje elev hade var sitt skåp förutom skolbänken.

”Gammaldags jul” – roligt att minnen väcktes liv. Det var lite det, som var tanken att få igång samtal. Ulla berättade livligt om när hon var med om grisslakten. Andra pratade om baljan och vem som badade först och sist. Igenkänningsfaktorn var stor när man bläddrade i de gamla katalogerna från Borås.
Likheter och olikheter – ja att köpa på nätet och eller från en postorderkatalog – det är det samma förr som idag.
Olikt – i dag flödar vattnet, både varmt och kallt, i våra badrum. Vi ödslar tanklöst med vattnet. Vi har nog något att lära av dem som fick bära in vattnet och bära ut slaskvattnet.
Ljusstakarna kom 1937. Men för folket i Tiveden kom elen först i slutet av 1940-talet. Här var det alltså inte aktuellt med vare sig orange adventsstjärna eller ljusstakar i fönstren förrän på 1950-talet. Kanske tändes det stearinljus i fönstren på juldagsmorgonen.

Träslöjdsalen i bottenvåningen här fanns flera hantverkare.