Antropocen

Antropocen ett  nytt för mig nytt ord, som hittade häromdagen på en av mina favoritbloggar, Timmer och Masonite, som jag av någon händelse snubblat över.

Antropocen föreslogs år 2000 av nobelpristagaren och atmosfärskemisten Paul Crutzen, som ser mänsklig påverkan av jordens miljö som så signifikant att det motiverar införandet av en ny geologisk epok.

Sverker Sörlin har skrivit boken Antropocen: en essä om  människans tidsålder.

en recension av boken

“En annan gäller grus och sten. Det går att beräkna dessa volymer. Mängden sediment som flyttas av människor varje år beräknas till 57 tusen miljoner ton. De överskrider nu de volymer som jorden flyttar av egen kraft, låt vara att kraften inte bara kommer från dess heta inre utan också från solen. Människor flyttar alltså mer jord och grus och sand på planeten än alla floder och vindar tillsammans. Resultaten av dessa omflyttningar kommer att bestå för all framtid.”

En aktuell bok med tanke på  att ett bolag från  Australien ska kunna komma hit och spränga sönder våra urberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.