Buffertzonsaktuellt

Den 4:e september hölls ett möte i Tiveds skola med syftet att ge ett gemensamt svar från bygden på Sveaskogs planer för skogsavverkningar inom buffertzonen.

Anders Tivell och Jessica Sannö visade Sveaskogs karta  för planerna för slutavverkning och gallring i i buffertzonen.  I tre områden planeras slutavverkning.

1. Några bestånd söder om nationalparksgränsen nära Stigmansgården

2. Några bestånd mellan Tivedstorp och Sörängen

3. Två bestånd väster om LillaTrehörningen

I mötesrapporten kan man läsa följande.
“Vad gäller områdena 1 och 2 ovan så påpekade ett samlat möte att båda dessa områden ligger där många turister passerar och att de därför är viktiga för den upplevelse besökaren får.
Det södra området utgör själva infarten till nationalparken och ett samlat möte ansåg därför att bestånden där skall uteslutas från att avverkas.
Området Tivedstorp- Sörängen passeras och används av ridgäster, vandrare plus att besökare/gäster också går stiglöst i dessa bestånd eftersom det ärmycket få andra äldre skogar i området. Ett samlat mötet ansåg att också dessa bestånd skall uteslutas från att avverkas.

Bestånden väster om Lilla Trehörningen behövde inte diskuteras i så stor utsträckning eftersom det så självklart finns förhoppningar om att det området kan sparas av om inte naturvärdesskäl så av naturupplevelseskäl. Här igenom finns rid- och vandringsstig och närheten till vattnet gör att paddlande besökare i nationalparken upplever den här skogen intensivt.
Speciellt det mesta södra av de två områdena är av stor betydelse.

Gallringsförslagen söder om nationalparksgränsen och norr om nationalparken utefter Tivedsdalsleden menade mötet att en försiktig gallring kan vara acceptabel men man måste sträva efter att skapa variation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 − 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.